Како да ги филтрирате податоците по колона со регуларни изрази.15 начини

Како да филтрирате колона по регуларен израз во Excel

За жал, надвор од кутијата, не е можно да се филтрираат податоците со регуларен израз во Excel.Ќе ми биде драго како да се имплементира такво филтрирање со помош на формули, но ова веќе нема да биде нашиот начин.

Како да се филтрира колона со регуларен израз во Excel Office 365

Во оваа канцеларија, сè е многу полошо отколку во обичен Microsoft Office, а филтрирањето со регуларен израз исто така нема да работи на едноставен начин.

Како да филтрирате колона со регекс во OpenOffice

OpenOffice прави прилично добра работа со филтрирање на колона со регуларен израз.

Како да филтрирате колона по регуларен израз во LibreOffice

Како OpenOffice, LibreOffice може да подреди колона по регуларен израз.Па, што сакаш, некогаш беше база на единствен код.

Како да филтрирате колона со регуларен израз во MyOffice

Би сакал да го наречам овој канцелариски пакет бележник во светот на табелите. Не прави ништо

Како да филтрирате колона со регекс во OnlyOffice

Најубав канцелариски пакет според мене, но не и најфункционален, и секако во OnlyOffice е невозможно да се направи филтер за колони со регуларен израз.

Како да филтрирате колона со регуларен израз во Google Docs

Мислам дека во табелите на Google docs некако е можно да се филтрира колона со регуларен израз, но не успеав, иако пробав многу опции, но направив нешто погрешно.Немаше магична формула.Едноставен човек нема да го совлада филтрирањето во Google Docs, затоа смело му ставам крај, но сепак има шанса.

Како да се филтрира колона по регекс во листовите на Зохо

Нема шанси.Zoho на ниво на Office 365, целосно примитивни карактеристики во однос на филтрирање на податоци во колона.

Како да филтрирате колона со редовен израз во Yandex Office

Yandex Office е базиран на Microsoft Office 365, така што ништо не работи таму))

Како да филтрирате колона со редовен израз во канцеларијата на Mail.ru

Не, тој е базиран на производот MyOffice

Како да се филтрира колона со регекс во Ethercalc

Нема шанси.Ова е полупечен производ за гикови, најлошиот што сум го видел

Како да се филтрира колона со регуларен израз во OffiDocs

При вметнување податоци, сè падна.Нема сортирање овде.Кошмар.

Филтрирање колона со правилни изрази користејќи програмски јазици

Ајде да погледнеме како можеме да ги филтрираме податоците во колона користејќи програмски јазици.Веднаш ќе кажам дека нема ограничувања во програмските јазици, во кој било јазик каде што има регуларни изрази е можно да се филтрира колона од табелата со регуларен израз.Но, на пример, нема правилни изрази во LUA, па дури и таму може да не работи.Да замислиме дека нашата табела е зачувана во датотека 1.csv и да се обидеме да филтрираме со регуларен израз.

Примерок на податоци:

egais-sochi.ru;0;0;2016-03-29;2022-04-29;1
egewithsasha.ru;0;0;2021-03-29;2022-04-29;1
ego-logic.ru;0;0;2021-03-29;2022-04-29;1
egologic.ru;0;0;2021-03-29;2022-04-29;1
eight-8.ru;0;0;2021-03-29;2022-04-29;1
eight8.ru;0;0;2006-06-30;2022-04-29;1
ekb-crystal.ru;0;0;2021-03-29;2022-04-29;1
eko-stoun.ru;0;0;2021-03-29;2022-04-29;1
eko4u.ru;0;0;2008-04-01;2022-04-29;1
ekodrive.ru;0;0;2009-09-01;2022-04-29;1

Како да филтрирате колона со регекс во PHP

PHP пример за филтрирање колона со регуларен израз:

<?php
$lines = file ( '1.csv' );
$OUT='';
foreach ($lines as $line) {
    $items = explode(";", $line);
    if (!preg_match("#[0-9]#", $items[0]))
        $OUT.=$line;
}
file_put_contents("2.csv",$OUT);

Има многу опции за спроведување на оваа задача во PHP.

Како да се филтрира колона со регекс во AWK

Можеби најкраткото решение на AWK.

awk -F";" "$1!~/[0-9]/ {print}" 1.csv > 3.csv

AWK направи одлична работа за филтрирање на првата колона и ставање сè уредно во новата датотека.

bg bs ca ceb co cs cy da de el en eo es et fa fi fr fy ga gd gl gu ha haw hi hmn hr ht hu id ig is it iw ja jw ka kk km kn ko ku ky la lb lo lt lv mg mi mk ml mn mr ms mt my ne nl no ny or pa pl ps pt ro ru rw sd si sk sl sm sn so sr st su sv sw ta te tg th tk tl tr tt ug uk ur uz vi xh yi yo zh zu
Text to speech
QR-Code generator
Parsedown cheatsheet. Markdown
Filter data by column with regular expressions
Engines for creating games on LUA ?
JavaScript: draw a point
JavaScript: Speaking text in Chinese